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DELDOT MANUAL ON UNIFORM TRAFFIC CONTROL DEVICES (DELDOT MUTCD)
PART 3: MARKINGS

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS
MAY 2009

The following guidelines supplement standards and guidelines contained in the DelDOT 
MUTCD – Part 3: Markings.

STOP LINES

1. When should stop lines be installed?

Stop lines should be used to indicate the point behind which vehicles are required to stop in 
compliance with a STOP sign, traffic signal, or some other traffic control device. Stop lines 
should be installed on all approaches to signalized intersections and on the stop-controlled 
approaches to unsignalized intersections of two state-maintained roadways and
commercial/development entrances along state-maintained roadways. Stop lines shall not 
be installed with YIELD signs.

DelDOT MUTCD Reference: Section 3B.16

2. Where should stop lines be installed at intersections?

Stop lines should be placed a minimum of 4 feet in advance of the crosswalk at controlled 
intersections. In the absence of a marked crosswalk, the stop line should be placed at the 
desired stopping point, but should be placed no more than 30 feet nor less than 4 feet from 
the nearest edge of the intersecting traveled way. Stop lines should be placed to allow 
sufficient sight distance to all other approaches to an intersection; however, stop lines 
should not be placed within the turning path of conflicting traffic.

DelDOT MUTCD Reference: Section 3B.16

3. Where should stop lines be installed in relation to traffic signal heads?

Except where the width of an intersecting roadway or other conditions make it physically 
impractical, stop lines should be located not less than 40 feet prior to the signal heads and 
not more than 180 feet prior to the signal heads unless a supplemental near side signal 
head is provided. Existing stop lines that do not meet these standards should not be 
relocated without an approved signal plan. 

DelDOT MUTCD References: Section 4D.15 and Figure 4D.2

4. Can stop lines be staggered or skewed (i.e., not perpendicular to the travel lanes)? 

DelDOT’s standard is to provide a continuous stop line perpendicular to the travel lanes; 
however, staggered stop lines can improve a driver’s view of pedestrians, provide better 
sight distance for turning vehicles, and increase the turning radius for turning vehicles. If site 
specific conditions indicate a need for staggered stop lines, they shall only be used if 
approved by the DelDOT Traffic Section. Stop lines should not be skewed.
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CROSSWALKS

5. What is the standard width of crosswalk?

Crosswalks are typically 6 feet wide. At crossings with heavy pedestrian activity or across
high speed roadways (i.e., ≥40 mph posted speed limit or 85th-percentile speed), crosswalks 
should be 10 feet wide. For example, at an intersection of a high speed roadway with a low 
speed roadway, the crosswalks should be 10 feet wide across the high speed roadway and 
6 feet wide across the low speed roadway. Engineering judgment should be used to 
determine whether wider crosswalks should be used at other locations (e.g., school zones, 
unsignalized crossings, etc.).

In addition, the crosswalk width should be equal to or greater than the walkway width
approaching that particular crosswalk. For example, a crosswalk serving a 10-foot shared 
used path should be 10 feet wide across a low speed roadway.

DelDOT MUTCD Reference: Section 3B.17

LONGITUDINAL PAVEMENT MARKINGS AT INTERSECTIONS

6. When should edge lines be broken at intersection and driveways?

Except for dotted edge line extensions, edge line markings shall not be continued through 
intersections or major driveways. Edge line pavement markings should not be broken for 
minor driveways. Engineering judgment should be used to determine whether a driveway is 
considered “major” or “minor.” Striping modifications at driveways should not be made 
without approval of the DelDOT Traffic Section.

DelDOT MUTCD Reference: Section 3B.06

7. Where should edge lines be terminated at intersections and driveways?

If there is no edge line on the intersecting roadway, edge lines should be continued around 
the radius of the intersection or driveway and terminated at the point of tangency (PT). 

8. What is the standard length of the solid lane line separating through lanes at a 
signalized intersection when the left-turn and right-turn lanes have unequal lengths?

The solid lane line(s) separating two or more through lanes on the approach to a signalized 
intersection should match the length of the longer of the solid lines separating the through 
and left-turn or right-turn lanes (i.e., ½ the length of the longer turn lane) and should be a 
maximum of 150 feet long. For example, on an approach to an intersection with a 200-foot 
left-turn lane and a 150-foot right-turn lane, the solid lane line separating the through lanes 
should be 100 feet long (i.e., ½ the length of the longer turn lane).

DelDOT MUTCD References: Section 3B.04, Section 3B.19, Figure 3B-7B, and 3B-21B
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9. How far should no-passing zone markings extend at an intersection?

On roadways with centerline markings, no passing zones markings should extend a 
minimum of the distances shown in DelDOT MUTCD Table 3B-1 on all four approaches to 
an intersection. No passing zone markings should extend a minimum of 200 feet on all four 
departure legs of an intersection.

DelDOT MUTCD References: Section 3B.01, Section 3B.02, Table 3B-1, Figure 3B-5

10. When should acceleration lanes be removed?

Removal of existing acceleration lanes should be considered if the length of the acceleration 
lane does not meet the design requirements of DelDOT Road Design Manual (see Chapter 
7 and Figure 7-19) and/or the AASHTO Green Book.  Removal of acceleration lanes should 
be approved by the DelDOT Traffic Section.

PAVEMENT MARKING MATERIALS

11. What type of pavement marking material should be used for various pavement 
marking installations?

For projects that involve resurfacing of a roadway and/or new pavement installation (e.g., 
Pavement and Rehabilitation Program, large capital projects, etc.), the “Striping Item Usage 
Guidelines” located in DelDOT’s Design Resource Center (see website below) should be 
consulted to determine the appropriate pavement marking material. 
http://www.deldot.gov/information/business/drc/pd_files/plan_development/striping_item_guidelines.pdf

For small projects that do not involve significant resurfacing of a roadway and/or new 
pavement installation (e.g., commercial and subdivision entrances, patching, Community 
Transportation Fund projects, Transportation Enhancement projects, etc.),  p roposed 
pavement markings should match the existing pavement marking materials along a 
roadway.

DelDOT’s Markings Section should be contacted for additional guidance regarding selection 
of the appropriate pavement marking material.

ERADICATION OF PAVEMENT MARKINGS

12. What method should be used to eradicate existing pavement markings?

Eradication methods include blasting (i.e., hydro, sand, or shot) and grinding. For temporary 
removal of markings (i.e., less than six months), blackout tape may be used to cover existing 
pavement markings that will remain as part of the final striping configuration. All methods of 
pavement marking removal have specific disadvantages including slick pavement and 
pavement scarring, resulting in potential motorist confusion or safety concerns. DelDOT’s 
Markings Section should be contacted for guidance regarding the appropriate eradication 
method for site specific conditions (e.g., type and thickness of pavement markings, type of 
pavement, etc.).
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SCHOOL PAVEMENT MARKINGS

13. How should SCHOOL word markings be installed within narrow travel lanes along 
two-lane roadway?

The SCHOOL word marking may extend to the width of two travel lanes in one direction; 
however, the SCHOOL word marking shall not extend into the opposing travel lane. On two-
lane roadways with a lane width of 10.5 feet or greater, the standard letter sizes and spacing 
shown in Figure 1 should be used. On two-lane roadways with lane widths less than 10.5 
feet, reduced letter sizes and spacing shown in Figure 2 should be used.

DelDOT MUTCD References: Section 7C.06 and Figure 7C-1
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